Curatenia generala in living – un ghid complet

Livingul e camera in care primesti toti oaspetii tai si cea in care petreci cel mai mult timp impreuna cu familia ta. In consecinta, e foarte important sa te asiguri ca livingul este mereu curat si ingrijit. Nu te poti relaxa intr-o camera murdara sau dezordonata, asa cum nu poti primi nici musafirii acolo. Tocmai de aceea, e foarte importanta curatenia generala in living si urmarea unui program bine stabilit.

\"curatenia

Frecventa curateniei in living

Frecventa cu care faci curatenie in camerele casei tale difera in functie de cat de des este folosita camera respectiva. Livingul este o camera frecventata des, atat de musafirii care iti trec pragul, cat si de membrii familiei tale, asa ca aici trebuie sa faci curat mai frecvent decat în camere folosite mai putin, cum e dormitorul, spre exemplu.

In living trebuie sa faci o curatenie generala cel putin odata pe luna, insa nu te limita doar la asta; va trebui sa faci periodic si curatenie pentru intretinere, care se face de cel putin 2 ori pe saptamana. Cu toate ca aceasta nu implica la fel de mult efort, curatenia de intretinere e la fel de importanta ca cea generala.

Etapele curateniei in living

Ca sa lucrezi mai eficient atunci cand faci curatenie, ar fi bine sa urmezi o ordine fireasca a sarcinilor pe care trebuie sa le duci la bun sfarsit. Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci e sa arunci tot gunoiul din camera. Dupa ce faci asta, va trebui sa faci ordine in lucrurile din living si sa scoti afara mobilierul usor, care te poate incomoda in timp ce faci curat. Ar fi bine, de asemenea, sa deschizi dinainte si geamurile, ca pardoseala sa se poata usca mai usor dupa ce speli pe jos. Ultima etapa e cea a curateniei propriu-zise, care implica curatarea sau spalarea tuturor suprafetelor, a pieselor de mobilier si a aparatelor din camera.

Produse de curatenie pentru living

Vei lucra mult mai eficient cand faci curat daca ai la indemana toate produsele de curatenie care ai nevoie. In living, vei avea nevoie de o solutie pentru geamuri, un spray care sa curete si sa protejeze mobilierul din lemn si o solutie de curatat pentru pardoseala, pe care trebuie sa o alegi in functie de tipul podelei. Vei avea nevoie de o solutie de curatare obisnuita pentru pardoseala din gresie sau linoleum si de una speciala pentru lemn, in cazul in care ai parchet.

Curatenia generala vs. curatenia de intretinere in living

\"activitati

Curatenia generala in living

Dupa cum o sugereaza si numele sau, curatenia generala implica mai mult efort decat curatenia de intretinere. Pentru a incepe, scoate din camera toate piesele de mobilier care te incomodeaza si care pot fi mutate usor, precum si covoarele de pe podea. Inainte sa maturi sau sa dai cu aspiratorul, curata si sterge de praf mobilierul si restul aparatelor din camera. Foloseste o solutie de curatare speciala pentru lemn; aceasta va proteja mobilierul si va actiona impotriva acumularii prafului. Astfel, te vei asigura ca nu se face din nou mizerie dupa ce ai curatat podelele.

Dupa ce termini cu mobilierul, e timpul pentru a curata geamurile. Pentru geamuri vei avea nevoie de o solutie speciala pentru sticla, care sa elimine usor praful si murdaria, fara sa lase urme. Ca sa faci acest lucru eficient, poti folosi un stergator de geamuri si o carpa din microfibre. Vei sterge geamurile eficient cu stergatorul, iar apoi vei corecta toate imperfectiunile cu carpa din microfibre. De asemenea, sterge si curata lustra, lampile si intrerupatoarele inainte sa treci la etapa urmatoare.

In continuare, va trebui sa incepi sa maturi sau sa aspiri podeaua. Aceasta e o ocazie buna sa te asiguri ca faci o curatenie temeinica, asa ca ar fi bine sa misti din loc piesele mai mari de mobilier, ca sa poti face curat si sub ele. Daca este nevoie, matura de doua ori, ca sa te asiguri ca pardoseala e cat mai curata.  Apoi, pregateste o galeata cu apa, in care va trebui sa torni doua capacele de solutie de curatare pentru podele. Ia un mop si stoarce-l bine in galeata, dupa care poti incepe sa speli pardoseala. La fel ca in cazul maturatului, ar fi bine sa dai cu mopul de doua ori, ca sa te asiguri ca elimini orice urma de murdarie. La final, nu trebuie decat sa deschizi geamurile si sa astepti ca podeaua sa se usuce

Curatenia de intretinere in living

Spre deosebire de curatenia generala, curatenia pentru intretinere dureaza mult mai putin si nu implica nici pe departe la fel de mult efort. Ca si la curatenia generala, va trebui sa incepi cu mobilierul, care trebuie sters de praf. In cazul in care nu s-a acumulat foarte mult praf pe mobilier si aparatele din camera, poti folosi un pamatuf pentru a-l elimina. Acest lucru nu se aplica insa pentru masuta, birou si alte suprafete plane, care trebuie sterse cu solutie pentru lemn si cu o laveta.

Ar trebui sa maturi sau sa dai cu aspiratorul de fiecare data cand faci curatenie, insa nu e nevoie sa speli podeaua la fel de des. Daca speli podeaua cu mopul odata pe saptamana va fi suficient. In plus, atunci cand faci curatenie pentru intretinere, nu va fi nevoie sa dai la o parte mobilierul si nici sa speli geamurile.

Activitati de curatenie pentru living

\"\"

Iata lista de activitati pe care ar trebui sa le desfasori de fiecare data cand faci curatenie in living:

  • strange gunoiul
  • fa ordine in camera
  • sterge si curata mobilierul (raftul, masuta, biroul, comoda televizorului)
  • sterge de praf aparatele (televizorul, computerul, routerul, etc)
  • curata geamurile
  • curata lustra, lampile si intrerupatoarele
  • matura sau aspira podeaua
  • spala podeaua

Surse foto: Deposit Photos

Scroll to Top