Ghid pentru curatarea aparatelor electronice din locuinta

\"curatarea

Avand in vedere cat de tehnologizate sunt locuintele noastre in comparatie cu deceniul trecut, se cunosc surprinzator de putine lucruri despre curatarea aparatelor electronice. Nu doar ca informatii importante despre intretinerea lor nu sunt cunoscute, ci si-au facut loc mituri si obiceiuri incorecte.

Curatarea aparatelor electronice din locuinta

Atunci cand faci curatenie generala, ar trebui sa acorzi o atentie speciala aparatelor electronice si electrocasnice din casa. Acestea au reguli speciale de curatare, iar, daca le incalci, e foarte posibil sa le defectezi sau cel putin sa le uzezi mai rapid. Prin urmare, nu folosi aceleasi substante si instrumente pe care le folosesti la curatenie in restul casei.

Cum sa cureti televizorul sau monitorul de PC

 

\"cum

Nu toate ecranele de televizoare se curata la fel – exista diferente intre televizoarele vechi, de tip CRT, si cele cu ecran plat, fie ele LCD, LED sau modelele mai noi OLED. Televizoarele CRT au ecran de sticla, asa ca nu au nevoie de tratament special. In schimb, ar trebui sa urmezi cativa pasi ca sa iti cureti ecranul televizorului LCD sau LED, potrivit Digital Trends.

Curatarea ecranelor LCD si LED

  1. Inchide televizorul, lasa-l pentru cateva minute, apoi scoate-l din priza.
  2. Foloseste o carpa din microfibre ca sa stergi rama si, usor, fara sa aplici presiune, ecranul.
  3. Daca ecranul are nevoie de o curatare suplimentara, atunci pulverizeaza o cantitate mica de apa pe carpa din microfibra si sterge din nou cu grija ecranul.
  4. Asigura-te ca ecranul e perfect uscat.

Reguli de respectat cand stergi ecranul LCD sau LED:

  • Nu pulveriza niciodata nimic direct pe ecran (nici apa, nici alte substante). Aplica-le direct pe carpa.
  • Nu aplica presiune pe ecran. Daca apesi, risti sa il strici.
  • Nu folosi alte materiale in afara de carpa din microfibra sau materiale speciale pentru aceasta sarcina. Spre exemplu, daca folosesti servetele din hartie, risti sa zgarii ecranul

Cum sa cureti telecomenzile

 

\"cum

Daca nu le cureti frecvent, telecomenzile pot deveni printre cele mai murdare obiecte din casa. Avand in vedere ca le atingem dupa ce venim de afara sau dupa ce mangaiem animalele de companie, e important sa dezinfectam regulat telecomenzile.

Curatarea telecomenzii

Inainte sa cureti telecomanda, trebuie sa ii scoti bateriile. Ca sa ajungi la spatiile inguste dintre butoane, te poti folosi de betisoare cu vata inmuiate intr-o solutie de curatenie, dar si de o scobitoare, in cazul in care trebuie sa indepartezi mizeria intarita lipita de marginea unui buton mic. Apoi, foloseste o carpa (preferabil de microfibra, dar nu e obligatoriu) pe care ai pulverizat putina solutie ca sa stergi toata telecomanda.

Dezinfectarea telecomenzii

Ca sa dezinfectezi o telecomanda, e mai bine sa eviti sa folosesti servetele dezinfectante, deoarece unele folosesc substante care erodeaza vopseaua de pe butoane. Ca sa fii sigur, e mai bine sa o dezinfectezi cu spirt, o carpa si betisoare cu vata, ca sa ajungi si in locuri mai inaccesibile. Asigura-te ca telecomanda e perfect uscata inainte sa ii pui bateriile.

Cum sa cureti aparatul de aer conditionat

 

\"cum

Curatarea completa a unui aparat de aer conditionat e putin mai complicata decat in cazul altor aparate din casa, asa ca e mai simplu sa apelezi la specialisti in curatenie. Asta nu inseamna ca nu poti sa o faci singur cu putina rabdare. Totodata, curatarea completa a aparatului de aer conditionat presupune si inlocuirea filtrelor, asa ca va trebui sa consulti manualul si sa cumperi filtre potrivite pentru aparatul tau. Unele filtre sunt reutilizabile si pot fi curatate cu apa calduta si detergent.

Chiar daca nu cureti aparatul de aer conditionat in profunzime, tot va trebui sa ii cureti exteriorul. Primul pas este sa scoti aparatul din priza si sa iti pui la dispozitie o laveta si o solutie de curatare, cu care vei sterge masca aparatului pe interior si exterior, potrivit health.com. Apoi, sterge praful de pe filtrele de aer, daca nu le inlocuiesti sau daca nu sunt reutilizabile. Pe langa stergerea aparatului din casa, nu ar trebui sa uiti nici de unitatea exterioara, pe care ar trebui sa o stergi macar pe partea superioara, unde ai acces mai usor si unde se depune rapid mizerie.

Cum sa cureti laptopul sau computerul

 

\"cum

Pentru curatarea laptopului sau computerului, ai nevoie sa stii in special cum se curata ecranul, tastatura si touchpad-ul. In ceea ce priveste curatarea ecranului, se aplica regulile de mai sus, din cazul unui ecran LCD sau LED.

Cum sa cureti tastatura

Ca sa cureti tastatura, exista mai multe metode. Bineinteles, laptopul trebuie sa fie oprit (in cazul unei tastaturi detasabile, sa fie deconectate, fie prin cablu sau prin baterii, depinzand de modul in care functioneaza). In primul rand, cel mai bun mod ca sa elimini praful dintre taste e sa folosesti un spray cu aer comprimat sau un mic instrument special pentru suflat aer.

In al doilea rand, ar trebui sa indepartezi si murdaria, bacteriile si grasimea de pe taste. Poti folosi betisoare cu vata inmuiate in spirt ca sa faci acest lucru. Unele persoane folosesc si guma de sters ca sa indeparteze grasimea de pe taste – cu toate ca functioneaza, e destul de greu sa nu permiti reziduurilor sa intre in acel spatiu mic dintre taste. De aceea, e mai bine sa alegi o alta varianta de curatare.

Cum sa cureti mouse-ul

Nu doar ca mouse-ul are nevoie sa fie curatat, dar acesta trebuie dezinfectat la fel de frecvent ca telecomanda. Si in cazul acestuia e util aerul compresat, pentru a indeparta praf si impuritati, dar e nevoie totodata de aplicarea a putin spirt sau a unei solutii dezinfectante pe toata suprafata sa.

Cum sa cureti touchpadul

In cazul laptopurilor, e nevoie totodata sa cureti touchpad-ul. Cu cat exista mai mult spatiu intre touchpad si masca laptopului, cu atat curatarea va dura mai mult, deoarece aceasta e partea cea mai minutioasa. Poti folosi o scobitoare ca sa scoti mizeria acumulata.

Suprafata propriu-zisa se curata mai usor, cu o carpa usor umezita si una uscata, absorbanta. Techwalla sugereaza un amestec dintr-o parte apa distilata si o parte alcool izopropilic. E important sa nu uzi decat usor prima carpa si sa nu apesi tare sau sa freci suprafata. Apoi, sterge touchpad-ul cu carpa uscata.

 

Cum sa cureti imprimanta, scannerul sau multifunctionala

 

\"cum

Cum sa cureti imprimanta

Din fericire, sunt rare situatiile in care imprimanta trebuie curatata pe interior. Din contra, daca aplici substantele nepotrivite, risti sa o defectezi, asa ca e mai bine sa te limitezi la exteriorul acesteia. In plus, unele imprimate au o functie de curatare pe care o poti accesa prin programul imprimantei, asa ca e bine sa verifici manualul ca sa obtii instructiunile relevante.

Pe exterior, foloseste o carpa sau o laveta. Poti folosi apa ca sa inmoi putin carpa (nu prea multa, totusi) sau apa cu putin detergent. Insa nu folosi solutii de curatare puternice, ca sa nu deteriorezi imprimanta.

Cum sa cureti scannerul

Urmeaza acesti pasi simpli ca sa cureti scannerul sau, mai bine spus, sticla acestuia:

  • Scoate aparatul din priza.
  • Sterge suprafata cu o carpa din microfibra ca sa elimini praful.
  • Ca sa stergi urmele, pulverizeaza putina solutie pentru geamuri pe carpa (nu direct pe scanner) si sterge usor suprafata.

Inainte de a curata scannerul, asigura-te ca solutia pentru geamuri nu contine acetona, amoniac, benzen sau tetraclorură de carbon.

 

Surse foto: Deposit Photos

Scroll to Top