Dupa o zi obositoare de munca tot ce iti doresti este să te bucuri de confortul caminului tau. Pentru a savura fiecare clipa de relaxare insa, casa trebuie să straluceasca de curatenie. In plus, nu trebuie sa pierzi din vedere ca a locui intr-o casa curata inseamna a trai intr-un mediu sanatos. Pentru a preveni zilele intregi dedicate curateniei, este bine sa iti faci un obicei din a intretine periodic curatenia locuintei. In acest fel, iti va fi mult mai usor la urmatoarea curatenie generala, caci vei avea mai putin de lucru. Iti prezentam cateva metode ce te vor ajuta sa mentii curatenia casei rapid si fara mult efort.
1. Curata zilnic chiuvetele si bateriile
Nu lasa ca resturi de mancare, bucati de sapun sau pasta de dinti sa se intareasca, deoarece ulterior le vei indeparta mult mai greu. In plus, nu amana spalatul vaselor pentru mai multe zile, deoarece acestea vor atrage gandacii ca un magnet. De asemenea, nu uita de baterii! Pentru a nu isi pierde stralucirea, este indicat sa le cureti zilnic.
2. Curata cabina de dus si cada dupa fiecare utilizare
Nu lasa cada sau cabina de dus murdare dupa ce ti-ai facut baie. Curata-le cu rabdare, avand grija sa nu folosesti o laveta abraziva, caci le vei zgaria. Nu iesi din baie inainte sa stergi si oglinda, pe care vor ramane urme cauzate de aburi.
3. Sterge umezeala de pe peretii baii
Dupa ce iti faci baie, sterge de fiecare data peretii cu o carpa, pentru a nu ramane stropi de apa. Altfel, daca ii lasi sa se usuce, pe faianta se vor vedea urme. Mai mult, cu timpul rosturile se pot innegri.
4. Curata frigiderul ori de cate ori este nevoie
Verifica periodic data de expirare a alimentelor pastrate in frigider si arunca toate produsele mucegaite sau expirate. La final, curata rafturile frigiderului cu un spray pentru geamuri.
5. Curata aragazul si cuptorul dupa ce ai gatit
Chiar daca oboseala isi spune cuvantul dupa ce ai terminat de gatit, este bine sa aloci cateva minute curatarii electrocasnicelor. Astfel, indeparteaza imediat mancarea arsa sau urmele provenite din stropii de mancare cazuti pe aragaz sau in cuptor. Cu cat trece timpul, cu atat le vei curata mai greu. Pentru mentinerea aragazului/plitei curate, mai ai la indemana o solutie: folosirea foliei de alminiu. Aceasta trebuie schimbata cel putin o data pe saptamana.
6. Indeparteaza efectele aburilor din bucatarie
In timpul gatitului se elimina aburi, ce transporta grasime si impuritati. Acestea se vor depune cu repeziciune indeosebi pe obiectele din dreptul zonei de gatit (cea cu plita/cuptorul/aragazul) si vor atrage praful, ducand la aparitia suprafetelor lipicioase. Iata de ce dupa fiecare gatit se impune curatarea tuturor lucrurilor din dreptul acestei zone (inclusiv mobila si finisajele). In acest fel, elimini si riscul dezvoltarii diversilor germeni.
7. Indeparteaza zilnic resturile perisabile
Previno aparitia mucegaiului sau gandacilor aruncand zilnic gunoiul. In caz contrar, acesta poate deveni un adevarat focar de infectii. De asemenea, este recomandat sa dezinfectezi periodic zona in care colectezi gunoiul, pentru a trai intr-un mediu sanatos. Daca il depozitezi sub chiuveta, se impune chiar si igienizarea manerelor mastii, acestea putand colecta microbi.
8. Periaza-ti zilnic animalul de companie
Daca ai caine sau pisica, rasfata-i zi de zi cu o sedinta de… periaj, pentru a elimina controlat excesul de par. Vei vedea ca le face placere, iar tu vei trai intr-un mediu curat si sanatos.
9. Pune lucrurile in ordine
Inainte de culcare acorda 10 minute restabilirii ordinii in camera. Astfel, asaza in dulap hainele aruncate la intamplare si pune toate obiectele la locul lor. Camera va arata ingrijit, iar tu vei avea mai putin de munca a doua zi.