Cum alegi aspiratorul potrivit?

Este momentul sa cumperi un aspirator nou, dar din cauza ofertei diversificate nu stii pentru ce model sa optezi?Te ajutam sa faci alegerea potrivita, prezentandu-ti criteriile dupa care sa te ghidezi cand pleci la cumparaturi.

1. Putere de absorbtie

Aceasta variaza intre 330 W si 450 W si este unul dintre cele mai importante caracteristici ale unui aspirator. Pentru o colectare eficienta a prafului insa, pe langa o puterea ridicată de absorbţie este nevoie si de o duză performanta. Mare atentie! Nu confunda puterea de absorbtie cu puterea motorului, care este scrisa foarte mare pe carcasa si ambalaj. Aceasta indica doar cantitatea de energie electrica consumata si nimic mai mult.

2. Filtru HEPA sau sistem BionicFilter

Aspiratoarele prevazute cu filtre HEPA (High Efficiency Particulate Air) retin particulele fine de praf, ce pot cauza astm bronsic si alergii respiratorii. De asemenea, sunt recomandate si daca tii animale de companie in casa, deoarece elimina parul provenit de la acestea. Atentie! Filtre HEPA au diverse grade de performanta: cu cat numarul  de pe filtru este mai mare, cu atat retin mai multe particule. Pentru ca aceste filtre sa nu-si piarda din eficienta, este indicat ca aspiratorul sa fie etans.
La randul lui, sistemul BionicFilter are aceleasi performante asemenea filtrului HEPA si, in plus,  elimina mirosurile neplacute din casa.

3. Cu sau fara sac?

Un aspirator cu sac de panza sau hartie are avantajul ca nu costa multa, insa prezinta numeroase dezavantaje majore: se îmbacseste rapid, se curata cu dificultate, emana praf daca nu este golit la timp etc.
In schimb, un aspirator fara sac (are o cuva din plastic care colecteaza murdaria) are un pret mai mare, insa prezinta avantajele ca este usor de golit, spalat si uscat si ca  nu necesita cheltuieli cu sacii.

4. Accesorii

Tevile si acceoriile sunt foarte importante, deoarece iti usureaza mult munca. Prin urmare, este bine sa alegi un aspirator cu teava telescopica si cu diverse tipuri de perii speciale: pentru spatii inguste sau colturi, pentru tapiterii, pentru suprafete delicate etc. Cu cat un aspirator este  mai scump, cu atat este prevazut cu cat mai multe accesorii.

5. Silentiozitate

Nivelul de zgomot al unui aspirator standard este de 78 decibeli. Exista insa si modele de 68 decibeli, ceea ce inseamna un nivel de zgomot echivalent unei conversatii normale. De retinut ca nivelul de zgomot al unui aspirator se dubleaza cu fiecare 3 decibeli, deci diferentele sunt destul de mari.

6. Aspirator cu apa

Cu ajutorul acestui aspirator, fara sac, praful este filtrat prin apa. Mai mult, aerul aspirat de pe orice suprafata este filtrat inainte de a fi scos afara. Acest tip de aspirator filtreaza aerul in proportie de 85% si retine atat particulele de praf, cat si microbii de pe diverse suprafete. Un alt avantaj îl prezinta faptul ca poate fi folosit şi pentru curatarea perdelelor, a mobilei sau a diverselor tesaturi.
Asemenea altor tipuri de aspiratoare, si modelul cu apa prezinta o serie de dezavantaje. Printre acestea se numara faptul ca nu capteaza praful 100%, filtrele dezvolta mucegai si bacterii, iar in timpul aspirarii, apa murdara emana un miros neplacut.

Scroll to Top