Ce obiecte atrag microbii?

Vrei sa traiesti intr-un mediu sanatos, iar pentru asta trebuie sa duci o lupta continua contra microbilor care se ascund in casa ta, in locuri mai mult sau mai putin stiute. Iata un clasament al catorva dintre obiectele ce atrag bacteriile ca un magnet.

1. Vasul de toaleta (1,5 milioane bacterii/cm2)

Marginile interioare ale acestuia sunt printre cele mai predispuse zone de dezvoltare a microbilor, din cauza gradului mare de umiditate. Astfel, de doua ori pe saptamana igienizeaza vasul de toaleta cu un dezinfectant puternic, pe baza de clor sau cloramina. Igienizarea trebuie sa aiba loc numai dupa curatarea temeinica a suprafetei.

2. Sistemul de scurgere al chiuvetei din bucatarie  (130.000 bacterii/cm2)

Aici raman deseori resturi de mancare, care neinlaturate la timp duc la aparitia bacteriilor. Pentru a preveni acest lucru, dupa fiecare utilizare curata bine zona respectiva si dezinfecteaz-o periodic cu clor.

3 Buretii de vase (70.000 bacterii/cm2)

De obicei, pot fi contaminati cu Salmonela, ce cauzeaza toxiinfectii, sau cu Campylobacter, ce genereaza dureri abdominale si diaree. Asadar, solutia este sa-i cureti zilnic de resturile de mancare, sa-i storci si sa-i lasi la uscat. Chiar si in aceste conditii, este indicat sa-i schimbi la intervale scurte de timp, pentru a preveni orice neplacere.

4. Manerul bateriei de la chiuveta din bucatarie (6.000 bacterii/cm2)

Pui mana pe el imediat ce ai taiat diverse alimente, in special carne cruda, produs care, dupa cum se stie, contine adesea multe bacterii. Dezinfecteaza-l  de doua ori pe saptamana cu o solutie speciala pentru inox.

5. Manerul bateriei de la chiuveta din baie (3.000 bacterii/cm2)

Cand vii acasa primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa te speli pe maini, la baie. Astfel, bacteriile colectate de afara se depun pe manerul robinetului. Dezinfecteaza-l la intervale scurte de timp cu ajutorul unei solutii pentru inox.

6. Mopul (300 bacterii/cm2)

Indiferent de tip, acesta colecteaza multe impuritati, pe care le raspandesti prin toata casa la urmatoarea curatenie. Iata de ce este indicat sa il pastrezi o ora intr-o solutie dezinfectanta, apoi sa il clatesti bine si sa il pui la uscat.

7.  Cosul de gunoi (250 bacterii/cm2)

Nu este suficient sa arunci gunoiul si sa scapi de microbi. De aceea recomandarea noastra este sa speli periodic cosul de colectare a acestuia.

8.  Telefonul si telecomanda (intre 40 si 180 bacterii/cm2)

Sunt folosite intens, in cazul telecomenzii de toti membrii familiei si chiar de musafiri. Mai mult, de nenumarate ori pui mana pe ele chiar daca nu esti curat, asa ca acestea trebuie curatate saptamanal ori cu servetele dezinfectante, ori cu alcool. Efect garantat!

9. Tocatorul din lemn (150 bacterii/cm2)

Suprafata poroasa a acestuia atrage numeroase bacterii, motiv pentru care tocatorul trebuie spalat foarte bine cu apa si detergent de vase, dupa fiecare utilizare. Atentie! Nu il lasa la inmuiat, urmand sa il spalati mai tarziu, pentru ca exista riscul ca lemnul sa se umfle.

10. Perdeaua de dus din vinil

Din cauza umiditatii, pe aceasta pot aparea factori patogeni precum Sphingomonas si Methylobacterium. Solutia este sa o cureti si sa o usuci cu grija de fiecare data dupa ce ai facut baie. Totodata, pe inelele din plastic cu care este prinsa perdeaua se aduna multa murdarie solida, care genereaza bacterii.

 

Scroll to Top